Gezichten - Ambachten - Kunstenaars - Bagré

Gave gezichten

Een land wordt vooral gemaakt door de mensen die er leven. Door de vele verschillen tussen de bevolkingsgroepen met hun tradities, de kleding-hoofddoeken-ringen, het kapsel, de leefomstandigheid, of ze jong of oud zijn, of ze man/jongen of vrouw/meisje zijn is het een lust voor het oog om naar de Burkinabé te kijken.

Ambachten

In Nederland kun je zonder problemen praktisch alles kopen vaak van verschillende fabrikanten, van een hoge kwaliteit en tegen een redelijke prijs. We hebben geld en een distributie netwerk om u tegen te zeggen. Dit alles wordt machinaal in Nederland gemaakt of aangevoerd. De bekende ambachten als smid, meubelmaker, naaister, kruidenier, schoenmaker zijn dan ook bijna geheel verdwenen.

Hoe anders is het in Burkina Faso. Door invoerheffingen, transportkosten, beperkt distributie netwerk zijn de in het buitenland gefabriceerde goederen duur. De arbeidskosten daar in tegen zijn spot goedkoop. Lassers, timmermannen, pottenbakkers, naaisters zijn er dan ook nog volop.


Ouagadougou kunstenaarsdorp

Bij een bezoek aan Burkina Faso mag het werk van de ambachts-lieden niet ontbreken. Bij aankomst van de eerste konvooien vanuit Oss waren in het centrum van Ouagadougou talloze stalletjes met ambachte-lijke souvenirs te vinden. Bij de grote hotels waren de prijzen beduidend hoger als bij een stalletje in het centrum op de hoek van de straat. Vast gestelde prijzen bestaan er niet. Voor een "nasarrah" (=blanke in taal van de Mossi) ligt de prijs hoger dan voor een Burkinabé. Het gezegde "tijd is geld" wordt hier omgekeerd. Hoe meer tijd je erin steekt hoe lager je de prijs kunt krijgen.

Tijden zijn echter verandert. In het "village Artisanal" kun je alles op één plek vinden. Van leer bewerkingen tot bronzen beeldjes tot batik doeken tot maskers tot beelden tot schilderijen tot bewerkt afval tot ............. .

De belastingdienst zou zeggen mooier kun je het niet krijgen wel gemakkelijker.


Bagré leverancier van rijst en elektriciteit

Vanuit Tenkodogo brengen de chauffeur en ik een bezoek aan Bagré. De Chinezen hebben hier in 1993 een serieus grote dam gebouwd in de Nakambé. Hierdoor is een ca. 25 km. lang stuwmeer ontstaan. Het dient voor opwekking van elektriciteit t.b.v. Ouagadougou en omgeving en voor met name de verbouw van rijst. Op het hoogst haalbare punt loopt een groot betonnen water distributie kanaal dat het water via talloze kleinere kanaaltjes naar de irrigatie velden brengt.

In het dorp Bagré aangekomen melden we ons bij de gendarmerie om een bezoek aan de dam en de elektriciteitscentrale te mogen brengen. Dit gaat echter niet zomaar. Het is een strategisch object van nationaal belang. Gelukkig kent chauffeur Lamini nog een "petit frère" bij Société Nationale d'Électricité du Burkina (Sonabel). Na driekwartier wachten is het zover.

Onder politie begeleiding worden we geëscorteerd naar de centrale. Filmen en foto's maken is taboe. Het zweet staat me bijna in de handen. Eénmaal aangekomen worden we echter als hooggeplaatste eregasten ontvangen en laat men alles zien en wordt volop uitleg gegeven.

Blijkbaar gaan met de juiste connecties alle deuren open en blijkt eens te meer de gastvrijheid van de Burkinabè.