Sindou - Fabedougou - Karfiguela

Pics de Sindou

Het is het verlengstuk van de zandstenen kliffen van Banfora naar het westen tot over de grens met Mali. In de loop van miljoenen jaren heeft de erosie door wind en regen deze reliëfs van lange zandstenen fries materialen omgevormd tot verweerde pieken en naalden.

Een ideale plek voor het opnemen van films (1993 Kouyaté Dani Kéita titel “The Legacy of the Griots”) en als uitvalsbasis van adelaars. Een fascinerend en mystiek landschap dat vroeger door de inwoners werd gebruikt om zichzelf te beschermen tegen vijandelijke invallen.

Met zijn plateau omringd door rotsen, is de plaats ook een heilige plaats waar de initiatie van jonge jongens plaats vond.Domes de Fabedougou

Na de verfrissende douche bij de watervallen van Karfiguela vervolgen we onze tocht naar het nabij gelegen Domes de Fabedougou. Een verweerd informatie bord maakt ons duidelijk dat we zijn gearriveerd.

Voor ons liggen uitnodigende mooie koepels die ongeveer 1,8 miljoen jaar oud zijn. Eerst met enige schroom, maar later met veel enthousiasme beklimmen we deze bolvormige rotsformaties. Komen er in Australië nog miljoenen mensen kijken naar gelijksoortige formaties in bungle Bungles hier kom je alleen de herder met wat schapen tegen.

Vanaf de bolvormige rotsen krijg je een heerlijk uitzicht over de naast gelegen rotsen en over een groene omgeving. Voor een nadere indruk volg je de uitleg van de gids.
Cascades de Karfiguela

Bij de Cascades de Karfiguela kun je genieten van de kracht van het neervallende koele water zonder omver geblazen te worden. Uren zou ik hiervan kunnen genieten; ondergedompeld worden in de prachtige natuur, weg van de stress van het dagelijkse leven en je ondertussen afvragen waar op deze hoge plek al dat water vandaan komt.

Elk seizoen kent zijn eigen charme. In en direct na het regenseizoen vallen er grote hoeveelheden roestbruin water naar beneden. Rond de jaarwisseling is er nog altijd sprake van krachtig neervallende stromen. In april-mei worst het beduidend minder. Nog altijd stroomt er water maar de kracht van water is beduidend minder.

In een promotiefilm krijg je een goed beeld van de cascades met een nadere toelichting in het Frans.