Muziek uit Sahel en Burkina Faso

Muziek uit de Sahel

Muziek uit de Sahel wordt beheerst door de Touareg en de Peulh. Daarbij kan een onderscheidt gemaakt worden tussen de traditionele muziek en de pop muziek gebaseerd op de oude cultuur.

Artiesten van de nieuwe generatie met op de oude cultuur gebaseerde pop muziek zijn te vinden bij Sahel Sounds, waar artiesten te vinden zijn zoals Mdou Moctar met zijn virtuose gitaarmuziek, Les filles de Illaghadad met mooie zang, Mamman Sani op electrisch orgel, Tallawit Timbouctou en Tinariwen .

Jaarlijks is er ook een festival in de woestijn waar je volop kunt genieten van deze muziek in een heel aparte sfeer.

Afrikaanse popmuziek

Tijdens de begin jaren van Sahelp stonden in de Avenue Yatenga in Ouagadougou stalletje naast stalletje waarin grammofoon platen werden verkocht. Van verre kon je de vrolijke deunen al horen. Het nodigde uit om binnen te lopen en te luisteren. Vooral de West-Afrikaanse artiesten zoals Ernesto Djedje, Bembeya Jazz, Manu Dibango, Georges Ouedraogo, en Les Aiglons werden gedraaid. Elk van deze muzikanten hadden duidelijk andere invloeden en een eigen sound.

Ook de vrolijke, lichtvoetige muziek van andere Afrikaanse of zwarte artiesten als Francis Bebey, David Martial , Jimmy Cliff en Margaret Singana waren veelvuldig te horen.

Van latere datum komt de muziek van bekende artiesten als Fela Kuti en Sunny Ade.

Van recentere datum is er de Malinese griot zanger Habib Koite Sirata en zangeres-gitarist Fatoumata Diawara

Traditionele muziek Burkina Faso

Van de traditionele muziek worden geen platen gemaakt. Op het platteland kent elke stam zijn eigen muziek. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van de kalebas, balafon en afrikaanse snaar instrumenten.

Van een aantal bevolkingsgroepen heb ik fragmenten kunnen verzamelen. Het betreft muziek met zang en soms dans van de Mossi, Lobi en Gourounsi. Imposant is het verhaal van de blinde negentig jarige "Burkinabé rapper" die over de geschiedenis van verschillende chefs verhaald.

Van de Peulh zijn een 6-tal fragmenten te weten nummers 01, 02, 03, 04, 05, en 06 toegevoegd.

Van muziek met de balafon zijn de stukken nummers 01, 02 en 03 gefilmd, waarin de veelzijdigheid van de balafon naar voren komt.

Ook Burkina Faso kent zijn festivals. Van de festivals Djoro en Dagara zijn opnames gemaakt.