Bezienswaardigheden

Hieronder vindt U interessante informatie over het leven, de cultuur en interessante sites in Burkina Faso
Naast bezienswaardigheden zoals een natuurpark zijn er ook geologische sites, religieuze zaken, historische gebouwen en culturele gebeurtenissen. Of wat te denken van een lokale markt, beschilderde woningen en nog veel meer. Ook het gewone leven in de stad en op het platteland is boeiend en vraagt om te worden vastgelegd. In de bijbehorende teksten wordt door onderstreping, cursief, vet verwezen naar video's, muziek of informatieve teksten. Kortom leer Burkina Faso nader kennen.

Bazoule

heilige krokodillen

Bazoulé is een klein dorp op 30 km. afstand van Ouagadougou. Het is vooral bekend omdat hier al meer dan vijf eeuwen heilige krokodillen leven in het meertje. Krokodillen die in volledige harmonie met de omgeving leven. Je kunt ze gewoon aaien.

Ouagadougou

kunstenaarsdorp

Bij een bezoek aan Burkina Faso mag het werk van de ambachts-lieden niet ontbreken. Bij aankomst van de eerste konvooien vanuit Oss waren in het centrum van Ouagadougou talloze stalletjes met ambachte-lijke souvenirs te vinden.

Tiebelé

beschilderde woningen

Op weg van Ougadougou naar Ghana is het aan te raden om in Po linksaf te slaan naar Tiebelé en hier een stop te maken. In Tiebelé kun je nog genieten van de traditie om de huizen te voorzien van opgebrachte symbolen en te beschilderen met vaste patronen.

Sahel

plattelandsleven

De Sahel sterkt zich uit over gedeelten van meerdere West-Afrikaanse landen. In dit gebied leven de Peulh, Bella en Touareg. Dit zijn herdersvolken die met hun kudden rondtrekken. Het zijn trotse mensen, die weten hoe te overleven, in harmonie met elkaar en hun dieren.

Bani

zeven moskeeen

Halverwege de reis van Kaya naar Dori belanden we in Bani. Geinspireerd door een bezoek aan mekka gaat El Hadj zelf aan de gang en bouwt een hoofdmoskee en zes neven moskeeen. Bani wordt hiermee de belangrijkste islamitische site van het land.

Karfiguela

watervallen

Als je aan Burkina Faso denkt dan is het een waterval wel het laatst waar je aan denkt. Regentijd in juni-juli-augustus kan nog maar voor het overige is het droogte. Toch is er een plaats waar er altijd water stroomt en de krachtige stralen verfrissing bieden.

Sidogo

plattelandsleven

Sidigo is een verzameling van gegroepeerde hutten die samen een dorp vormen, zoals je er duizenden treft in Burkina Faso. Bij een nadere beschouwing is het echter een dorp zoals je er maar weinigen treft. Het doet denken aan een openlucht museum.

Leo

weekmarkt

De mooiste markten vind je als je er niet naar zoekt. Op de route naar het olifantenpark Nazinga was een tussenstop in Leo gepland. Dit keer geen (half)overdekte markt, maar gewoon in de openlucht met verkoopwaar op de grond uitgespreid.

Kerkela

feticheur

Vanuit Gaoua gaan we op bezoek bij de feticheur van Kerkela. De man is weid en zijd bekend in deze contreien en zelfs ver daarbuiten. We worden naar zijn campement geleid.

Ouagadougou

straatleven

Van bezienswaardigheden kun je zeggen je ze kunt vinden en ook het tijdstip waarop. Er zijn echter ook bezienswaardigheden die elk moment op een andere plaats kunnen gebeuren.

Loropeni

UNESCO monument

Op enkele km. buiten het dorp Loropeni in niemandsland sta je plotseling voor de ruïnes van een 6.00 meter hoge muur opgebouwd uit roetsbruine lateritische stenen.

Lac Tengrela

nijlpaarden

Nieuwjaarsdag. Voor onze gids was het tijdstip van 6.30 uur nog te vroeg. Gelukkig was de tocht naar Tengrela niet ver, zodat we konden genieten van een aangename boottocht.

Bobo Dioulasso

straatleven

Bobo Dioulasso is als tweede stad van Burkina Faso toch aanmerkelijk kleiner dan Ouagadougou. Het klimaat is hier een stuk aangenamer, de straten zijn ruimer opgezet en ogen door de schaduwrijke bomen beduidend groener.

Fabedougou

halve bollen

Na de verfrissende douche bij de watervallen van Karfuguela vervolgen we onze tocht naar het in de buurt gelegen Domes de Fabedougou. Een verweerd informatie bord maakt duidelijkm dat we op de goede plaats zijn aangekomen.

Sindou

rotspieken

De Verenigde Naties heeft het geclassificeerd als een wereldschat. Het ligt ruim 50 km ten westen van Banfora, 1 km. voordat het plaatsje Sindou wordt bereikt. Een wat vergaand bord kondigt aan dat we de geologische hot spot van Burkina Faso hebben bereikt.

Zorgho

straatleven

Elk stadje heeft iets eigens. Je ziet het al wel, maar eerst valt het nog niet zo op. Totdat het moment komt dat je denkt. Zo erg heb ik het toch niet eerder gezien. In Zorgho waren het voor mij de reclame borden. De lasser, de kerk, de kapper, de ........... Iedereen een bord.

Dafra

heilige vissen

Op nog geen 15 km. van Bobo Dioulasso kun je de heilige vissen van Dafra bezoeken. Of je nu christen bent of moslim, bijna iedere Burkinees offert ook aan zijn Afrikaanse goden. De wandeling vanaf de onverharde weg is al genieten.

Niansogyny

rotsdorp

Het eerste bezoek aan Niansogyny dateert uit 1978. Tijdens een rondtocht in verband met renovatie van bestaande dammen werd ook een bezoek aan het dorp in de rotsen gebracht. De kleine versie van de wereld beroemde Bandiagara in Mali.

Onderweg

ontmoetingen en route

Op reis gaan in Burkina Faso is een avontuur op zich. Je weet nooit wat je tegen komt. Er kan iets misgaan met e eigen auto, je kunt bijzondere mensen ontmoeten, je ziet typische situaties en ga zo maar door. Soms geloof je je eigen ogen niet.

Boni

maskerdorp

Op de weg van Ouagadougou naar Bobo Dioulasso stoppen we in het plaatsje Boni bij de katholieke kerk. De ingang wordt gevormd door een opening in een meters hoog masker. Katholisisme en animismegaan hier broederlijk samen

Tenkodogo

straatleven

Ogenschijnlijk stelt Tenkodogo niet veel voor. Een rechte dubbelbaans weg richting de grens met Togo. Binnen 5 minuten kun je er doorheen zijn. Het zit hem echter in de bijzondere situaties en tijdstippen.

Nazinga

natuurpark

We benaderen parc Nazinga overduidelijk vanaf de achterdeur (Leo). Vrijwel iedereen neemt de voordeur (Ouagadougou). Het is bijna spoorzoeken. Gelukkig is dat voor ons geen probleem.

Gezichten

Burkina Faso

Een land wordt vooral gemaakt door de mensen die er leven. Door de vele verschillende bevolkingsgroepen en de kledingstradities is het een lust voor het oog om mensen te bekijken. Of ze jong of oud, jongen of meisje zijn.

Ambachten

Burkina Faso

In Nederland kun je zonder problemen alles kopen. We hebben geld en een distributie netwerk om u tegente zeggen. De ambachten zijn dan ook bijna geheel verdwenen. Hoe anders is het in Burkina Faso.

Bobo Dioulasso

oude moskee

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van Burkina Faso, de Grote Moskee van Bobo Dioulasso, wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van de moddersteenbouw ter wereld.

Ouagadougou

bouwwerken

Zoals in Nederland kerk en kroeg bij elkaar staan, zo zijn in Burkina Faso kathedraal en sportveld (=stadion) bij elkaar te vinden. Bijzonder is dat je ook het gewoon kunt binnen wandelen en op de tribune kunt zitten.

Bagré

irrigatie en electriciteit

ln 2010 werd bij Bagré een voor Burkinabé begrippen enorme dam gebouwd in de Volta Blanche. Doel hiervan is het opwekken van elektriciteit en aanleg van irrigatiewerken voor de grootschalige verbouw van rijst.