Sahelp - Helpt de mensen in Burkina Faso zichzelf te redden

Overlijdensbericht Jan Cloosterman

19 september 2018 - 

Jan Cloosterman

Altijd bezig met zijn ‘groep acties’ om fondsen te werven voor Sahelp

Op 93-jarige leeftijd overleed op 17 september j.l. wederom één van de coryfeeën uit de veertigjarige geschiedenis van de Stichting Sahelp.

Jan Cloosterman was één van de mensen die zich al snel na de oprichting van Sahelp voelde aangetrokken tot die groep mensen die wilde bijdragen aan een verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking van Burkina Faso.

In de loop van de jaren formeerde hij de ‘groep acties’ om zich heen. Hij was de aanjager, degene die de kar trok, de bedenker van vele acties. Altijd op pad: langs scholen, sportverenigingen, bedrijven, de gemeente. Om over Burkina Faso en Sahelp te vertellen en vooral om fondsen te werven.

Sahelp was te vinden op braderieën, op kerstmarkten, op scholen als er een sponsorloop voor Sahelp georganiseerd werd of als er belegde broodjes verkocht werden waarvan de opbrengst voor Sahelp was. Er werden bridgewedstrijden georganiseerd, hometrainwedstrijden en loterijen. Tijdens de carnaval stond Jan Cloosterman met zijn groep tot diep in de nacht bij De Fleur in de garderobe; en de opbrengst was voor Sahelp.                                                                                                          En dan was er natuurlijk ook nog de jaarlijkse collecte, het Brabants Lach- en Liedfestival en de batik kerstkaartenverkoop. Op Jan kon altijd een beroep worden gedaan. Opgewekt en vol enthousiasme, alsof het allemaal geen inspanning kostte. 

Het is inmiddels alweer een tijd geleden dat hij actief was. Het was de tijd van ‘handen uit de mouwen’. In de tijd dat internet een rol ging spelen echter ging het ‘actie voeren’ op een heel andere manier. Het werd tijd om het stokje over te dragen.                                                                                                                                     Maar toch leeft Jan Cloosterman nog steeds voort in de gedachten van de Sahelpers uit die tijd. Wij zijn hem dankbaar voor zijn enorme bijdrage aan het welzijn van de mensen in Burkina Faso en zeggen dan ook in het Mooré (één van de talen in Burkina Faso): ‘barka wusgu Jan’; dankjewel Jan.

 

Oss, 19 september 2018

Irene Lequin, ambassadeur Stichting Sahelp

Meer nieuwsberichten

CBF Keurmerk